Wie kijkt er uit naar een inspectie?

FleurageLink, Nieuws

logo ministerie VWS

De inspectie constateert op de gestelde norm alleen positieve punten

Wij waren maar liefst tweeëntwintig jaar benieuwd naar de bevindingen van de Inspectie Gezondheidszorg, voor het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Dat kwam ook een beetje uit trots voort, al willen we niet arrogant klinken. Maar we doen immers niet zómaar wat – en dat delen we graag. Zoals directeur Karien Sanders al jaren geleden stelde: “In onze organisatie draait alles om persoonlijke vrijheid, respect en eigenwaarde. Dat zien we als de voorwaarden voor levensgeluk. Om dit te garanderen onderzoeken we telkens weer met elkaar wat wenselijk en haalbaar is voor het behoud van dat levensgeluk, en kiezen we bewust voor een dienstbare houding van gastvrijheid”. Dat is heel wat, en daar staan we nog steeds achter.

We hebben in de afgelopen jaren geleerd hoe fijn het is om samen elke dag weer je best te doen om volgens die waarden te werken. Zeker als je de resultaten ziet: bewoners die echt thuis zijn gekomen, oprecht kunnen genieten van leven volgens eigen wensen terwijl wij als team alle voorwaarden kunnen creëren en bewaken voor het zo goed mogelijk behouden van de gezondheid. Dat levert een fijne werk- en leefsfeer op. Iets wat ons allemaal trots maakt, blij om aan bij te dragen. Zeker als dat jaar in, jaar uit bevestigd wordt door het toegekende keurmerk – we zijn immers al negen jaar op rij HKZ/ISO gecertificeerd. En bovendien ‘scoren’ we zonder uitzondering hoog op de Zorgkaart Nederland, waar de waardering van juist de cliënten te lezen valt. Wie zou er dan een andere mening verwachten als er eindelijk dan toch een inspecteur van het ministerie langskomt? Eigenlijk verwachtte niemand dat. Om heel eerlijk te zijn trappelden we gewoon van ongeduld om ook aan de Inspectie te laten zien dat onze manier werkt – en al decennia lang.

We zouden zelf op deze manier oud willen worden – dat is onze drijfveer. En we vinden eigenlijk diep in ons hart dat het heel gek is dat er een Inspectie nodig is. Dat het in Nederland niet vanzelfsprekend is dat iedereen op deze manier oud mag worden. Iets waar we ons eigenlijk ook regelmatig strijdbaar om voelen… maar vandaag even niet. Vandaag leidde deze belangrijke inspectie Gezondheidszorg meteen tot een rapport dat onze hele inzet en visie onderschrijft. We zijn geslaagd, met vlag en wimpel – en we zijn trots en blij.

Wilt u meelezen? U vindt het rapport hier.