Spreker Joseph Oubelkas

Vastzitten aan regels – of kiezen hoe je kijkt?

FleurageActiviteiten, Ingezonden bericht, Nieuws

Waren we laatst bij een bijzondere voorstelling die ons zó aansprak dat we ons helemaal geïnspireerd voelden. Daar ‘moesten’ we meer mee… en wat dan beter dan anderen mee te laten genieten? De betreffende spreker Joseph Oubelkas is iemand die in zijn leven problemen tegenkwam waar niemand zelfs maar aan wíl denken – om er vervolgens op zo’n manier mee om te gaan dat je hem nooit meer vergeet. Perfect voor onze jaarlijkse viering van de Dag van de Verpleging, want eigenlijk voelen we ons bij Fleurâge allemaal liever geïnspireerd door mogelijkheden dan door problemen. Het is heerlijk samenwerken op die manier, en belangrijk om al die nét zo bijzondere mensen extra in het zonnetje te zetten.

En dat is méér dan het team, en gaat ook over méér dan verplegen – juist in het samenzijn en samengaan ligt de kracht. Het in respect omgaan met elkaar, niet klakkeloos de regels volgend maar ontdekken hoe je het beste je doel kunt bereiken én hoe je de ander kunt helpen dat te doen. Niet vastzitten in je denken. Met die insteek werd het een bijzonder feestje op 15 mei, met iedereen in en om de Villa: bewoners en familie, medewerkers en relaties. En natuurlijk vooral met Joseph Oubelkas, met zijn enorm inspirerende verhaal. Het gaf ook nog lang daarna stof tot overdenken en bespreken…

We doen een rondje en delen graag welke woorden het indrukwekkends waren, of welke eigen gedachten werden opgeroepen:
• Wat is vrijheid? Zijn wij vrij? Hebben we de regie in onze eigen handen? Wij zijn verantwoordelijk voor ons eigen geluk.
• Hoe belangrijk is een goede basis als kind, de onvoorwaardelijke liefde van je ouders, dan kun je ook tegenslagen aan als je liefde en aandacht ervaart.
• Heel interessant om na te denken over hoe je een negatieve ervaring kunt omzetten in een kracht, hoe je om kunt gaan met veranderingen en met tegenslag.
• De drive die hij als ondernemer heeft, een doel bepalen, het doen met wat beschikbaar is, mogelijkheden zien was inspirerend voor mij als ondernemer in de zorgwereld met al zijn regels.
• Een beetje klagen, dat mag, maar als het je ergens niet bevalt… spreid je vleugels, neem de regie in eigen handen, je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.
• Heel inspirerend: je kunt je lichaam opsluiten maar je geest niet.
• Zeer inspirerend, indrukwekkend verhaal, er sprak hoop uit.
• Een dochter zei: “Een cadeautje, dank jullie wel. Het doet wat met je!”
• Een zoon: “Dank voor jullie gastvrije ontvangst en de zeer inspirerende spreker!”

Voor ons was het een onvergetelijke topdag, waarin op een heel andere manier werd bevestigd waar we zo graag voor staan: anderen de vrijheid bieden op de eigen manier te leven. We gruwelen van de begrippen ‘uitgeklede zorg’ en ‘zo is het nu eenmaal’: zo is het níet. Het kan en moet anders, overal in de zorg… en we hoeven geen belerend vingertje te heffen om daarin gelijk te krijgen door de navolging die onze aanpak steeds meer krijgt. Als zorgverleners zijn wij te gast in het huis van de bewoners. En we zijn dankbaar (en een tikje trots) nog steeds zo te kunnen blijven werken.
Voor wie deze dag met Joseph Oubelkas samen met ons vierde: onze oprechte dank voor uw aanwezigheid. Ook úw bijdrage aan de inspiratie is belangrijk voor de fijne werk- en leefsfeer die we blijven nastreven!

Karien en Jos